POLE NAMIOTOWE, A DIETA? CO JEŚĆ NA BIWAKU?
Biwaki, biwaki, biwaki - kiełbasa, piwo i flaki :)
No cóż tak wygląda kuchnia biwakowa wielu ludzi w Polsce. sama też do takich ludzi należałam. Kiedyś nie myślałam o diecie, jadłam to co było. Co jadłam? Na śniadanie dużo chleba lub płatki, w drodze drożdżówki, na obiad konserwy, na obiad coś na szybko - fast foody na stacjach i w Mc'u, na deser lody lub batoniki, na kolację kiełbasę z ogniska znów z chlebem. Brzmi znajomo? Dziś wielu camperowiczy dawno przekracza rozmiar XL (ja też do nich należałam). Niewłaściwa dieta sprawia, że wyjazdy nie są zdrowe, mimo obcowania z przyrodą.
Opiszę wam tu jak zdrowo się odżywiać, co ze sobą brać na wycieczki camperem, samochodem i w góry, co gotować (udostępnię kilka przepisów z mojej kuchni biwakowej). Fajnie jakbyście podzielili się też swoimi przepisami...
Zaczęłam zmieniać swój sposób myślenia o jedzeniu w podróży po boreliozie, którą miałam nieszczęście chwycić. Nadmiar kilogramów, ból kręgosłupa i ogromna słabość otworzyła mi oczy. Poszłam też do dietetyka, aby sobie pomóc. I pomogło :)
Teraz mój jadłospis w podróży wygląda inaczej. Choć zdarza się jeszcze zjeść niezdrowo... Najważniejszy w zdrowym odżywianiu jest czas, a tego czasem brakuje. Okazuje się, że niektóre dania można przygotować równie szybko jak fast foody, tylko trzeba chcieć i zmienić myślenie o jedzeniu. Dobrze mieć ze sobą zapas zdrowej żywności, na wypadek gdybyśmy nie mieli dostępu do zdrowych produktów.
Teraz zazwyczaj na śniadanie jemy chleb z szynką, jajka z dużą ilością warzyw lub owsiankę, na przekąskę owoce i jogurty naturalne, na obiad też coś zdrowego (najczęściej makaron z warzywami), a na kolację sałatki z grillowanym chudym mięsem.
Ważne by jeść co ok. 3h i dużo pić.
ZAPAS PRODUKTÓW DO CAMPERA BĄDŹ SAMOCHODU:
BEZ LODÓWKI
Woda mineralna niegazowana (pijemy szklankę co 3 h do każdego posiłku)
Elektrolity z plusza (przydają się w ciepłe dni, nie zmieniają smaku po wrzuceniu do wody)
Kasza kuskus (zalewamy wrzątkiem i sama się gotuje)
Zupki chińskie (używam makaronu z zupek, torebki wyrzucam)
Makaron spaghetti (szybciej się gotuje niż każdy inny, ale inne makarony tez mogą być - najlepiej pełnoziarniste)
Koncentrat pomidorowy (taki w tubce - lekki i nietłukący)
Fasolka w puszkach (czerwona fasola w sosie własnym)
Tuńczyk w puszkach (w oleju)
Pomidory suszone w oleju
Olej kokosowy (nie wylewa się)
Mała oliwa z oliwek o smaku chilli i ziół
Śmietanka kokosowa
Mleko w kartoniku
Bonduelle Good Lunch Kaszetka (kilka opakowań - można zjeść na ciepło i zimno, na szybko)
Cebula
Czosnek
Jabłka
Przyprawy: meksykańska, włoska, chińska 5 smaków, curry, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, czosnek suszony, majeranek, cynamon, sól, pieprz
Gorzkie kakao
Miód
Mąka
Pumpernikiel
Tortille
W LODÓWCE
Ser mozzarella w kulkach i ser w wiórkach
Ser feta z favity w kostce
Parmezan lub inny twardy ser
Chorizo
Szynka
Sucha krakowska
Jajka
Sałata lodowa (może długo leżeć)
Cukinie
Cytryny
Papryka
Pomidory
Szczypiorek,
Pietruszka
Masło
Jogurt naturalny grecki w kubełku
Borówki
ZAPAS PRODUKTÓW W GÓRY
Batoniki z orzechami
Kabanosy
Sucha krakowska
Czekolada gorzka
Tortille
Pumpernikiel
Dowolne smarowidła (mogą być wege)
NA WYNOS - NA PODRÓŻ W SAMOCHODZIE
Robię grillowane mięso kurczaka i biorę pomidory, ogórki, paprykę i ziarniste bułki.
Jak mam czas robię:
CIASTO MARCHEWKOWE
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1 czekolada gorzka
2 szklanki grubo startej marchwi (ok 10 marchewek)
Jajka z cukrem utrzeć. Dodać mąkę, olej, sól, sodę, cynamon cały czas mieszając. Na koniec dodać startą marchew i potłuczoną gorzką czekoladę.
FRITATTA WEDŁUG ASI
30 g drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki
1 jajko
0,3 szklanki oleju
Warzywa (ja najbardziej lubię brokuły, suszone pomidory, oliwkę, cebulę)
Robimy zaczyn z ciepłych drożdży, mleka i cukru.
Dodajemy mąkę, jajko i olej. Wykładamy na blachę i czekamy aż wyrośnie. Rozkadamy na wierzch warzywa. Ja dodaję obgotowane brokuły, ser feta, posypuję pieprzem i gałka muszkatołową.
PRZEPISY NA BIWAK CAMEREREM/SAMOCHODEM
MAKARON PESTO
Makaron/Kuskus
Czosnek
Zielone pesto
Parmezan lub inny ser
Ugotowany makaron połącz z pesto i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Posyp startym serem. Ja dodaję jeszcze rucoli i pomidorków.
MAKARON ARRABIATA
Makaron/Kuskus
Cebula
Czosnek
Różne warzywa do koloru, do wyboru pokrojone w kostkę (cukinia, papryka, pieczarki, bakłażan).
Oliwa z oliwek
Do zimnej oliwy z oliwek dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę włoską, podgrzej, a następnie dodaj resztę warzyw i podsmaż. Połącz z makaronem. Posyp serem i rucolą.
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
Cebula
Tuńczyk
Przyprawa włoska
Koncentrat
Przesmażamy cebulę na oliwie z tuńczyka, dodajemy koncentrat i tuńczyka oraz przypraw włoskich. Mieszamy.
MAKARON TAJSKI
Makaron
Pomidory w oliwie
Cukinia
Czosnek
Śmietanka kokosowa
Curry
Na oliwie z pomidorów podsmaż cukinię z czosnkiem (zamiast cukini mogą być pieczarki). dodaj pokrojone pomidory suszone, a następnie śmietankę kokosową. Dodaj przyprawę curry i trochę gałki muszkatołowej, chwilę podgotuj. Połącz z ugotowanym makaronem.
FASOLKA/MAKARON PO MEKSYKAŃSKU
Chorizo lub kiełbasa
Papryka
Cebula
Koncentrat
Przyprawa meksykańska
Chorizo lub kiełbasę kroimy w cienkie półksiężyce przesmażamy aż się trochę wytopi. Dodajemy paprykę i cebulę, przesmażamy. Dodajeemy koncentrat, trochę cukru i przyprawy meksykańskiej. Łączymy z ugotowanym makaronem lub fasolą z puszki (razem z wodą).
FASOLA Z TUŃCZYKIEM (NA ZIMNO)
Dwie puszki fasoli
Dwie puszki tuńczyka
Przyprawa włoska
Fasolę odcedzamy, łączymy z odcedzonym tuńczykiem. Dodajemy przyprawy włoskiej, możemy dodać papryki lub pomidorów.
SAŁATKA TABOULEH
Kuskus
Cytryna
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
Szczypiorek
Szczypiorek
4 Pomidory
2 Ogórki zielone
Pieprz
Kuskus zalej wrzątkiem.
Dodaj pokrojone warzywa, natkę, szczypiorek i sok z cytryny. Dodaj sporo pieprzu i dwie łyżki oliwy z oliwek.
SAŁATKA ARBUZ-FETA
Arbuz
Feta
Zielenina (najlepiej mięta)
Pokrojonego w kostkę arbuza połącz z pokrojoną fetą, dodaj zieleniny i wymieszaj.
SAŁATKA 4 SKŁADNIKI
1 składnik - rucola, roszponka lub inna dowolna sałata
2 składnik - owoc lub warzywo (pomidor, papryka, ogórki zielone, grillowana cukinia, bakłażan, gotowane buraki, pomarańcza, melon, truskawki, oliwki itp.)
3 składnik - mięso, szynka lub ser (feta, mozzarella)
4 składnik - sos winegret, oliwa smakowa, sos czosnkowy lub jogurt z przyprawami
MASŁO CZOSNKOWE
(wytrzymuje dłużej niż zwykłe i nadaje się do pieczywa i na grilla)
Masło
Zioła prowansalskie
Czosnek 3 ząbki
Mieszamy widelcem i wkładamy do pojemniczka.
BAKŁAŻAN NA GRILLA
Bakłażan
Czosnek
Cynamon
Śliwki suszone.
Bakłażana kroimy na cienkie plasterki. Smarujemy oliwą, czosnkiem, cynamonem. Wkładamy śliwkę suszoną lub ser do grillowania/kulkę mięsa. Zawijamy, przebijamy wykałaczką.
Grillujemy.
BUŁKI - PROZIAKI
(kiedy nie ma chleba)
500 gramów mąki pszennej tortowej lub poznańskiej
1 szklanka kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Można dodać 1 jajko
Mieszamy składniki w misce, wyrabiamy ciasto. Formujemy małe płaskie bułeczki i pieczemy na małym ogniu na suchej patelni.
BATONIKI/CIASTKA OWSIANE BEZ PIECZENIA
(przepis dzięki PaletaDiet.pl, jednak przeze mnie trochę zmieniony)
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki masła lub oleju kokosowego
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki masła orzechowego
1/4 dowolnych rozdrobnionych orzechów lub słonecznika
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
1 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Do rondelka wlać mleko masło i cukier - zamieszać do rozpuszczenia. Dodać resztę składników - zamieszać, na końcu dodać płatki i orzeszki - wymieszać do uzyskania plastycznej konsystencji. Uformować ciastka/batoniki na blaszce lub desce pokrytej folią. Dać do ostygnięcia. Dzieci uwielbiają!
A wy podzielcie się swoimi przepisami - dopiszę do mojej diety!
Komentarze
Prześlij komentarz